صفحه آغاز | درباره ما
درسهای امامت از زیارت غدیریه امام هادی علیه السلام - بخش سوم

• عبدالحسین طالعی

با توجه به اینکه نوروز سال ۱۳۹۷ شمسی با سالروز شهادت امام هادی علیه السلام مصادف شده، در نظر گرفتم یک سلسله مطالب در ده قسمت پیرامون زیارت غدیریه صادره از ناحیه مقدسه حضرتش را به دوستداران خاندان نور هدیه کنم. تمام این مقاله در مجله صحیفه اهل بیت شماره ۳ -۴ ویژه نامه امام هادی علیه السلام منتشر شده است.


۳ – سرور مؤمنان و سپیدرویان
متن: السلام علیک یا سید المسلمین و یعسوب المومنین و امام المتقین و قائد الغر المحجلین و رحمه الله و برکاته.
نکته ها:
در این جمله، چهار فضیلت مهم امام امیرالمومنین علیه السلام را مرور می‌کنیم.

یکم. سرور مسلمانان . هر که بحق مسلمان است، باید به ریاست این سرور تن دهد، چرا که سروریِ او را خداوند حکیم امضا کرده و او را «سید المسلمین» خوانده است. بدیهی است که نامگذاری خدایی، صحیح‌ترین نامگذاری و مبتنی بر حقایق ثابت و استوار است. خدایی که اسلام را به عنوان تنها دین مقبول خود اعلام داشته ( آل عمران / ۱۹)، تنها کسی را مسلمان می‌داند که نسبت به این سروری گردن نهد.

دوم. یعسوب مومنان. یعسوب ، بزرگ زنبوران است که تمام زنبوران در تمام کارهایشان گوش به فرمان او دارند: در خروج از کندو، در ورود به کندو، در انتخاب گل برای مکیدن شهد آن، و... در همه موارد فرمان «یعسوب النحل» نافذ است. همچنین در موارد خاص جان خود را به خطر می‌اندازند تا جان یعسوب به خطر نیفتد.
انتخاب چنین تعبیری در این مورد، برای آن است که نشان دهد که هر کسی ادعای ایمان دارد، باید مدعای خود را با این محک بیازماید که تا چه اندازه به فرمان «یعسوب المؤمنین» و پیمان ولایت که با او بسته ، پای‌بند است. هر چه درجه پای‌بندی بیشتر، درجه ایمان بالاتر.
شیخ طوسی در امالی خود ج ۱ ص ۳۶۳ جزء ۱۲ ص ۷۳ و سیوطی در جمع الجوامع ص ۳۱ مسند علی بن ابی طالب از امیر المؤمنین علیه السلام روایت کرده اند: « أنا يعسوب‏ المؤمنين‏ و المال يعسوب الفجار».
سید رضی همین کلام را در نهج البلاغه، بخش کلمات قصار، شماره ۳۱۶ آورده و ذیل آن می‌نویسد: «و معنى ذلك أن المؤمنين يتبعونني و الفجار يتبعون المال كما يتبع النحل يعسوبها و هو رئيسها». ابن اثیر نیز به نقل از ابوالقاسم احمد بن عامر طائی آورده است: «سألت أحمد بن يحيى‏ عن اليعسوب، فقال: هو الذكر من النحل الذي يتقدمها و يحامي عنها».

سوم. پیشوای پرواپیشگان. تقوا، فرمان الهی است به تمام نسل‌های گذشته و حال:
«و لقد وصینا الذین اوتوا الکتاب من قبلکم و ایاکم ان اتقوا الله» (نساء ۱۳۱)
تقوا بهترین زاد و توشه انسان است که باید از این جهان برای سفر آن جهان توشه برگیرد:
«و تزودوا فان خیر الزاد التقوی» (بقره ۱۹۷)
اما تقوا چیست؟ مصداق تقوا در هر زمان و هر حالت تفاوت می‌کند: در جایی روزه گرفتن است و جایی نگرفتن. در حالتی نماز تمام خواندن است و در حالتی قصر خواندن. این موارد را چه کسی باید معین کند؟ اگر "امام المتقین" در هر زمان نباشد، امر الهی به تقوا، امری ناتمام و بی معنی است. این امامت بر اهل تقوا است که به تقوا جهت می‌دهد. درجۀ تقوا نیز با سرسپردگی عملی و واقعی به امام المتقین معلوم می‌شود.

چهارم. دنیا، محلّ سلطۀ صورت‌ها و ظاهرها و مغلوبیت باطن‌ها است. اما روز قیامت، روز بروز حقایق است:
*یوم تبلی السرائر(طارق ۹)
* و برزوا لله الواحد القهار.(ابراهیم ۴۸)
در روز قیامت که روز غلبۀ سیرت بر صورت و باطن بر ظاهر است، سپیدرویان کسانی اند که در دنیا، به واقع سپیدرو بودند.
خداوند سبحان در قرآن از دو گروه سخن می‌گوید: سپیدرویان و سیاه رویان .
یوم تبیضّ وجوه و تسودّ وجوه. (آل عمران ۱۰۶)
ویژگی های هر دو گروه در قرآن و روایات بیان شده است. بر اساس روایات متعدد از رسول خدا صلی الله علیه و آله مردم در روز قیامت در پنج گروه برانگیخته می‌شوند که چهار گروه از سیاه رویان اند و تنها یک گروه، سپید روی اند که پیروان امیرالمؤمنین اند. (بنگرید: الیقین، سید ابن طاووس، ص ۲۷۵، ۲۸۱، ۳۲۹، ۳۶۴، ۴۰۸، ۴۴۵؛ باب ۹۶، ۹۸، ۱۲۴، ۱۲۹، ۱۵۰، ۱۶۹).
اگر بخواهیم این حدیث را در یک جمله خلاصه کنیم، همین نکته کافی است که بدانیم امیرالمؤمنین علیه السلام، «قائد الغرّ المحجّلین» (پیشوای سپیدرویان) است.
اینک هر که دوست دارد در آن روز سرنوشت ساز در گروه سپیدرویان باشد، فرصت کوتاه چند روزه دنیا را مغتنم شمارد و این پیام خیرخواهانه رسول رحمت را به گوش جان بشنود تا راه ورود به جرگه سپیدرویان را – که قبول ولایت امام امیرالمومنین است – بیابد


برای ما بنویسید
نام کامل:
شهر:
آدرس ایمیل:

متن نظر:


موضوعات



جغرافيا



ادوار تاریخی

www.alinameh.com, The ejournal in specialty of Imam Ali (A.S.)